dt (De Thee) regels

Ik kreeg deze ochtend een vraag van mijn echtgenote. Ze vroeg me of "vind je" (dat had ik in een mailtje naar een klant met dt geschreven) met of zonder t was. Met de thee regels in het achterhoofd antwoordde ik haar dat het met t was.

  • Ik drink nooit thee
  • Gij drinkt altijd thee
  • Hij drinkt altijd thee als hij tegenwoordig is

Toen ik het antwoord gaf, veranderde ik dat onmiddellijk en zei haar dat je kan kiezen als het achter de persoonsvorm in de 2de persoon komt te staan. Maar ook dat is niet juist.

De thee regels heb ik indertijd in de wijkschool geleerd. En hoewel ik ondertussen ben overgegaan van ge naar jij (of toch in schrijftaal), pas ik dit regeltje nog altijd toe. Maar blijkbaar is het jij regeltje anders dan het gij regeltje, en moet het zijn "jij drinkt altijd thee als je tegenwoordig bent én als je voor een werkwoord staat". Maar eigenlijk had ik dit wel geweten als ik er beter over had nagedacht.

Ik maak soms nog wel eens zulke dt-fouten. Dat heeft voornamelijk te maken met een fout beeld dat ik over sommige woorden heb, en nog meer met onzorgvuldigheid.

Mijn vrouw had overschot van gelijk, en ze heeft me daarna een link naar Wikipedia gestuurd. Ik kan me nu niet meer verschuilen en zal er in ieder geval beter op proberen letten.