RDP: Remote Desktop Protocol en port forwarding

Om een Windows 2000 / XP / 2003 of Vista computer vanop afstand over te nemen kan je gebruik maken van het remote desktop protocol (rdp)

Vroeger maakte ik zelf gebruik van pcAnywhere maar dit is een vrij duur paket, ondertussen echter is rdp bijna even goed als pcAnywhere, en bovendien is dit gratis. Er ontbreekt wel nog een belangrijk facet in rdp en dat is file transfer.

Om rdp te kunnen gebruiken ga je in het configuratiescherm naar de systeemeigenschappen (system icoon) en in de systeemeigenschappen ga je naar verbindingen van buitenaf. In het tabje extern bureaublad klik je gebruikers mogen een externe verbinding met deze computer maken aan. Voeg eventueel gebruikers toe via de knop externe gebruikers selecteren (gebruikers in de administrators groep hebben altijd toegang) Daarna klik je op ok.

Systeemeigenschappen Extern Bureaublad

Om vanop een andere computer deze computer over te nemen, klik je in bureau-accessoires en communicatie op verbinding met extern bureaublad, geef de volledige computernaam in de van computer die je wil overnemen, geef een geldige gebruikersnaam en wachtwoord in, en je bent vertrokken.

Een er van is dyndns. Op dyndns kan je een gratis account aanmaken en een subdomein. Via een programma dat je gratis kan downloaden en dat je moet installeren, wordt je ipadres elke keer het veranderd, doorgestuurd naar dyndns en aan de door jouw gemaakte subdomein gekoppeld. Op deze manier kan je via jouw subdomein altijd verbinding maken met je netwerk.

Een van de problemen die ik ondervond was om vanop het internet mijn computer over te nemen door mijn firewall. Daarvoor moest ik in mijn router portforwarding inschakelen, en de inkomende poort van rdp laten verwijzen naar het ipadres en de poort van de computer die ik wil overnemen. Even googelen en ik vond dat de standaard port voor rdp 3389 is. Ik heb een vast internet ipadres, en dus was daarmee voor mij de kous af. Wie dit niet heeft moet echter zien uit te vinden wat het veranderd internet ipadres van zijn router is om rdp te kunnen starten. Daar zijn een pak gratis tooltjes voor beschikbaar op het internet.

Wat met Windows Vista of Windows 7 ?

Je kan je pc enkel instellen om over te nemen met RDP met de jusite versie van Windows:

  • Windows 2000 workstation
  • Windows 2000 server
  • Windows XP Professional
  • Windows 2003 server
  • Windows Vista Business
  • Windows Vista Ultimate

NIET met de XP Home of Media Center Edition en ook niet met Vista Home Basic of Vista Home Premium !!!

Je kan met al deze versie's wel een andere pc overnemen.

Let dus op welke versie van Windows XP of Windows Vista of Windows 7 je koopt indien je dit wenst te gebruiken.