Wat kan ik doen met MS-TNEF winmail.dat bijlagen die ik per mail krijg toegestuurd

Mail programma's in de Microsoft Exchange familie, waartoe windows messaging, en de verschillende versie's van outlook behoren, versturen soms een TNEF (Transport Neutral Encapsulation Format) bijlage WINMAIL.DAT. Dit gebeurd indien de verzender in de instellingen van zijn mail programma heeft gekozen om zijn berichten te versturen in RTF (Rich Text Format). Indien men echter gebruik maakt van MIME formattering, is dat niet het geval.

Een TNEF bijalge bevat een Rich Text Format versie (in RTF zitten er speciale code's voor vet, onderlijnd, cursief, links, ...) van een tekst bericht. Als de afzender bijlagen aan het tekst bericht heeft toegevoegd, (bijv foto's, documenten, ea), zullen deze bijlagen ook bij in de TNEF bijlage gestopt worden, en zullen deze andere bijlage niet als afzonderlijke bijlage verstuurd worden.

De meeste programma's die niet tot de Microsoft Exchange familie behoren, weten niet hoe ze zo een TNEF bestand terug moeten omvormen naar gewone tekst en bijlagen. Het is daarom belangrijk dat gebruikers van programma's die tot de Exchange familie behoren beter geen RTF encoding gebruiken om mails te versturen, tenzij ze er zeker van zijn dat hun ontvangers een compatibel programma hebben. De verzender van mail kan kan zelf instellen of hij RTF encoding gebruikt per ontvanger. Indien mails verstuurd worden via een exchange server, kan het toch zijn dat de instellingen van de gebruiker worden overschreven door de instellingen op de exchange server. In dit geval is het best de exchange beheerder te contacteren en hem te vragen naar een oplossing.

Voor meer info kan je ook de volgende artikels raadplegen: How Message Formats Affect Internet Mail, HOWTO: Force a Particular Internet Encoding by Using MAPI with Exchange, XCLN: Sending Messages In Rich-Text Format, XFOR: Preventing WINMAIL.DAT Sent to Internet Users, Sending RTF with Attachment as MIME Loses Attachment, XADM: POP3 Users may not Receive an Attachment if Part of DL, XFOR: CR Receives Rich Text Format Information Unexpectedly, Winmail.dat attachments are included in received e-mail messages in Outlook 2002 or 2003, E-mail attachments are not visible to some recipients (Outlook 2003/7) .

Winmail Opener

Het programma dat ik zelf gebruik om winmail.dat bestanden te openen is EOLSOFT Winmail Opener. Het is an grafisch programma (het heeft een GUI), maar je kan het ook als command line utility gebruiken. Met dit programma kan je de door jou ontvangen winmail.dat bestanden (= TNEF berichten) openen, de tekst die in het bericht zit en de echte bijlagen uit het mailtje bekijken, openen, opslaan, ... Dit programma werkt onder alle versie's vanaf Windows 95.

Hieronder vindt je een voorbeeld van een geopend TNEF bestand met het programma Winmail Opener.

Winmail