Wat is een hoax?

Een nepwaarschuwing, in het Engels "hoax" genoemd, is een e-mailbericht dat zich tracht te verspreiden als een kettingbrief. Dit betekent dat in de boodschap de lezer wordt aangespoord om zoveel mogelijk mensen te informeren.

De boodschap van een hoax-bericht kan divers zijn. Er zijn hoax-berichten bekend die zich doen voorkomen als een donor e-mail alsook berichten die "waarschuwen" voor een bepaald bestand op uw computer wat een virusbestand zou zijn. In alle gevallen is de boodschap onjuist en kan de verwarring en ook schade enorm zijn.

Zo roep bijvoorbeeld het bericht "jdbmgr.exe" op tot het verwijderen van een Windows bestand. Een bestand dat zeker nodig is voor het gebruik van bepaalde onderdelen van Windows.

Hoe herken je een hoax?
De meeste hoax-berichten zijn eenvoudig te herkennen. Ze roepen op om het bericht “door te sturen” naar alle contactpersonen. Indien een oproep met een dergelijke strekking aanwezig is moet u waakzaam zijn. Controleer vervolgens op deze website of het bericht bij ons bekend is. Indien dit het geval is weet u dat het bericht niet juist is en dat u het kunt verwijderen.

Iemand verstuurt een hoax aan u?
Een hoax wordt zoals gezegd vaak doorgestuurd uit onwetendheid. Ontvangt u een hoax? Informeer dan de afzender over de onjuistheid van het bericht, en maak bijvoorbeeld melding van deze website. Diegene zal dan hopelijk een volgende keer niet opnieuw dezelfde vergissing begaan.

Wel of geen hoax?
Op deze website www.nepwaarschuwing.nl vindt u ingedeeld in een vijftal categorieën de bekende hoax-berichten.
De categorieën zijn:
- Hoax virus gerelateerd
- Hoax hackers gerelateerd
- Hoax hotmail gerelateerd
- Hoax financieel gerelateerd
- Hoax overige

Daarnaast kunt u gebruik maken van de zoekfunctie op deze website. Gebruik als zoekterm een bepaalde term of aanduiding die in het bericht wordt genoemd.

Mocht het bericht niet bekend zijn en vermoedt u toch dat het om een hoax zou kunnen gaan? Stuur het dan door aan Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.ij informeren u dan z.s.m.

De eerste hoax
De eerste hoax dateert van 1988, en ging over een "2400 baud modem virus". Sindsdien is het aantal hoaxes sterk toegenomen. De meeste voorkomende hoax op dit moment is "Good Times" dat reeds sinds 1994 actief is.

(bron: www.nepwaarschuwing.nl)