Uitvinder van Ctrl-Alt-Delete gaat met pensioen

De man die in vijf minuten tijd een van de beroemdste en meest gebruikte commando's voor computers programmeerde, gaat vrijdag met pensioen. De 55-jarige David Bradley is de uitvinder van Ctrl-Alt-Delete, het commando dat vastgelopen computers dwingt om te herstarten.

Bradley werkte 28,5 jaar voor IBM. In 1980 was hij een van de twaalf mensen die de eerste IBM PC bouwden. Het team had een eenvoudige toetsencombinatie nodig om de computer te kunnen herstarten. Bradley schreef de code die dat mogelijk maakte. "Ik wist niet dat het zo'n cultureel icoon zou worden. Ik heb veel meer dingen gedaan dan Ctrl-Alt-Delete, maar de toetscombinatie heeft me beroemd gemaakt", zei Bradley.

Als er nooit iets misging zou de combinatie nooit worden gebruikt: Bradleys faam berust dan ook op de fouten van anderen, met name die van Microsoft. Bij de viering van de twintigste verjaardag van de IBM PC in 2000 zat Bradley samen met Microsoft-oprichter Bill Gates in een discussiepanel. Het debat ging na een tijdje over Ctrl-Alt-Delete. "Ik heb het dan wel uitgevonden, maar Bill maakte het beroemd", zei Bradley. Gates kon er niet om lachen